زیر سیستم نمونه ها
در زیر سیستم نمونه ها – به عنوان زیر سیستم اصلی – هدف، تشکیل برگه آزمایش یک نمونه و ثبت و کنترل نتایج است. بدین منظور می بایست گام های ذیل به ترتیب طی شود.
گام اول: تعریف نوع نمونه
در گام نخست ابتدا باید انواع نمونه هایی که در آزمایشگاه مورد آزمون قرار می گیرد مشخص شود. به عنوان مثال در یک کارخانه رب، رب یک نوع نمونه است و یا در یک کارخانه لبنیات، دیگ هم یک نوع نمونه محسوب می شود. چرا که مورد آزمایش قرار می گیرد.
جهت تعریف نوع نمونه، از منوی سمت چپ، گزینه “مدیریت انواع نمونه” را کلیک کرده و سپس گزینه “افزودن نمونه جدید ” را کیک می کنید.
بدین ترتیب با درج یک عنوان برای نمونه مورد نظر، و زدن دکمه ذخیره، نمونه به لیست نمونه ها افزوده می شود.
گام دوم: تعریف زیر نوع
پس از تعریف انواع نمونه، نوبت به تعریف زیر نوع می رسد، هر نمونه حداقل یک و یا حداکثر n زیر نوع دارد.
جهت تعریف زیر نوع، از گزینه عملیات، افزودن زیر نوع را کلیک کنید.
سپس در منوی باز شده، عنوان زیر نوع را ثبت و دکمه خروج را می زنید.
بدین ترتیب، زیر نوع مربوطه افزوده می شود.
گام سوم: تعریف پارامترهای کنترل
در برگه ی آزمایش هر نمونه، پارامترهای مختلفی سنجیده می شود، نرم افزار این امکان را به شما می دهد تا پارامترهای مورد نظر خود را تعریف نمایید،
جهت اینکار، از منوی سمت راست، گزینه “پارامترهای کنترل” را کلیک کرده سپس از قسمت “ثبت پارامتر جدید” نسبت به ثبت پارامتر اقدام می نمائید.
توجه داشته باشید که در این سامانه، ۴ نوع پارامتر قابل تعریف است،
- پارامترهای معمولی: این دسته پارامترها صرفا یک مقدار عددی می پذیرند، مانند ۶، ۱۰۰، ۰٫۵
- پارامترهای محاسباتی: این دسته پارامترها دارای زیر پارامترهایی هستند و بر اساس یک فرمول ریاضی محاسبه می شوند، مانند وزن خالص که دارای زیر پارامترهای “وزن ظرف” ، “وزن فویل آلمینیومی” و “وزن کل” می باشد؛ بدین ترتیب با ورود مقادیر هر یک از زیر پارامترها، مقدار پارامتر اصلی طبق فرمول از پیش تعریف شده محاسبه و مشخص می شود.
- پارامترهای کیفی (توصیفی): در این دسته از پارامترها، مقدار یک گزینه از بین چند گزینه است، به عنوان مثال، خوب یا بد، سالم یا معیوب و یا، ضعیف، متوسط، قوی.
تعریف این مقادیر، از منوی سمت راست بخش “مقادیر کیفی” میسر است
- پارامترهای تاریخی: اما بعضی دیگر از پارامترهای داخل یک برگه آزمایش ماهیت تاریخی دارند، مانند تاریخ انقضاء نمونه، تاریخ تولید و …
همچنین برای هر پارامتر می توانید چندین واحد اندازه گیری ثبت کنید، به عنوان مثال پارامتری ماننده اندازه یا طول با واحد سانتی متر و اینچ سنجیده می شود.
گام چهارم: تعریف آزمون
پس از تعریف پارامتر، حال باید روش های اندازه گیری پارامتر را تعریف نمود، این روش های مختلف سنجش یک پارامتر دلایل گوناگونی می تواند داشته باشد، که آن بسته به نوع نمونه مورد آزمون و یا ابزار اندازه گیری متفاوت است، به عنوان مثال پارامتری مانند وزن هم توسط باسکول و هم توسط ترازو قابل سنجش است و قطعا روش های این دو متفاوت است.
جهت این کار، از منوی سمت راست، گزینه آزمون ها را کلیک کرده و سپس گزینه “آزمون جدید” را می زنید.
در صفحه نمایش داده شده، اطلاعات مورد نیاز را وارد می کنیم.
گام پنجم: روش های آزمایش (برگه آزمایش)
در این گام می خواهیم تعیین کنیم که برای هر نمونه، چه آزمون هایی می بایست انجام شد. جهت اینکار از منوی سمت راست به قسمت “مدیریت انواع نمونه” رفته و از قسمت عملیات، گزینه روش های آزمایش را کلیک کنید.
سپس در صفحه باز شده گزینه “روش آزمون جدید” را کلیک می کنید.
در ادامه صفحه ی جدیدی باز می شود که در آن می توانید پارامترهایی که در برگه نمونه مورد قرار دارد درج کنید.
برای اینکار کافیست از لیست کل آزمون ها، آزمون های مورد نظر را انتخاب و درج کنید.
بعد از افزودن پارامترهای مورد نظر، فرم را ذخیره کنید.
گام ششم: ثبت نتایج
از بخش “مدیریت انواع نمونه”، گزینه “عملیات”، عنوان “آزمایشات” را انتخاب کنید.
در صفحه باز شده، بر روی گزینه “عملیات” کلیک کنید.
در منوی باز شده امکانات مختلفی در اختیار قرار می گیرد.
با کلیک بر روی گزینه ثبت نتایج، به برگه آزمون وارد می شوید.
ابتدا، آزمون گر، تجهیزات و محلول هایی که از آن جهت این آزمایش استفاده خواهد نمود را مشخص می نماید تا بدین وسیله سامانه شرایط تجهیزات و محلول و … را برای این آزمون بسنجد.
در گام بعد وارد قسمت درج مقادیر می شوید.
همانطور که مشاهده می شود، در قسمت اول نوع نمونه مشخص می شود، سپس مقادیر مختلف درج می شود.
نهایتا سامانه مقادیر را با استانداردهای ملی و داخلی کنترل نموده، در صورت مغایرت به مسئول فنی آزمایشگاه هشدار می دهد.
گام هفتم: عدم انطباق و اقدام اصلاحی/ پیشگیرانه
این هشدارها در بخشی با عنوان “لیست عدم انطباق” در منوی سمت راست قابل مشاهده و پیگیری است.
در مقابل هر عدم انطباق، سه دکمه وجود دارد، دکمه نارنجی رنگ این عدم انطباق را از لیست حذف می نماید، دکمه زره بین شکل، مربوط به مشاهده جزئیات عدم انطباق و گزینه آخر مربوط به ثبت اقدام اصلاحی / پیشگیرانه است.
در صفحه مربوطه، پس از درج شرح اقدام مورد نظر و تعیین مسئول پیگیری، تاریخ های انجام، پیگیری و بررسی اثر بخشی نیز مشخص می شود.
توجه داشته باشید که برای هر عدم انطباق چندین اقدام اصلاحی / پیشگیرانه قابل تعریف است.
سایر امکانات:
دسترسی به آزمون ها:
از جمله دیگر امکانات این سامانه جهت بهبود مدیریت آزمایشگاه، کنترل دسترسی آزمون گران به درج مقادیر است، در قسمت “دسترسی آزمون ها” می توانید بر اساس توانایی و برنامه های کاری تعیین کنید هر شخص توانایی انجام کدام آزمون ها را دارد.
گزارش هزینه آزمایشات:
از دیگر امکانات زیر سیستم نمونه، محاسبه هزینه آزمایشات انجام شده برای هر نمونه است، این هزینه بر اساس هزینه تعیین شده برای هر روش آزمون است.
یکی دیگر از کاربردهای این بخش محاسبه هزینه ی (صدور فاکتور) برای نمونه هایی است که آزمایشگاه به عنوان یک آزمایشگاه همکار برای مشتریان خود انجام می دهد.