معرفی مدل ارائه نرم‌افزار SaaS

معرفی مدل ارائه نرم‌افزار SaaS

یکی از مزیت‌های نرم‌افزار سیستم مدیریت اطلاعات آزمایشگاه نگین ارائه آن به صورت SaaS (Software as a service) است که به دلیل ویژگی‌های خاصی که این روش دارد، هزینه‌های طرفین تا حد قابل ملاحظه‌ای کاهش می یابد. در اینجا به معرفی این مدل و مزایا و معایب آن می‌پردازیم.

نرم‌افزار به عنوان یک سرویس (Software as a Service) که به طور خلاصه با SaaS شناخته شده است، یک مدل توزیع نرم‌افزار است که در آن یک ارائه‌دهنده شخص ثالث، برنامه‌های کاربردی را میزبانی می‌کند و امکان دسترسی مشتریان به آنها را از طریق اینترنت فراهم می‌سازد. SaaS یکی از سه دسته اصلی رایانش ابری (cloud computing) است، دو دسته دیگر شامل موارد زیر هستند: زیرساخت به عنوان یک سرویس (Infrastructure as a Service) که به طور خلاصه با IaaS شناخته می‌شود و پلت فرم به عنوان یک سرویس (Platform as a Service) که به طور خلاصه PaaS نامیده می‌شود.

SaaS نیاز سازمان‌ها را به نصب و اجرای برنامه‌های کاربردی بر روی کامپیوترهای خود و یا در مراکز داده آنها از بین می‌برد. این امکان، هزینه خرید سخت‌افزار، تأمین و تعمیر و نگهداری آن و همچنین هزینه‌های مربوط به خرید مجوز نرم‌افزار، نصب و راه‌اندازی و پشتیبانی را حذف خواهد کرد.

دیگر مزایای مدل SaaS

3-types-of-cloud-computing-services-for-businesses-saas

پرداخت‌های انعطاف‌پذیر: به جای خرید نرم‌افزار برای نصب، یا سخت‌افزار اضافی برای پشتیبانی، مشتریان ارائه یک SaaS را تقبل می‌کنند. به طور کلی، آنها هزینه این سرویس را به صورت ماهیانه و نقدی بدون تعویق پرداخت می‌کنند. با کاهش هزینه‌ها و محدود کردن آنها به هزینه‌های عملیاتی در محدوده زمانی معین، به بسیاری از کسب و کارها این امکان را می‌دهد که بتوانند بودجه‌بندی بهتر و قابل پیش‌بینی‌تری داشته باشند. همچنین کاربران نیز می‌توانند ارائه SaaS را در هر زمانی متوقف کنند تا کاهش هزینه‌ها را خاتمه دهند.

استفاده از مقیاس‌ها: سرویس‌های ابری مانند SaaS مقیاس‌پذیری را ممکن می‌سازند در نتیجه به مشتری این اختیار را می‌دهد تا میزان سرویس و امکاناتی که می‌خواهد را در لحظه تعیین کند.

به روز رسانی خودکار: به جای خرید نرم‌افزار جدید، مشتریان می‌توانند به ارائه‌دهنده SaaS تکیه کنند که به طور خودکار به روز رسانی نرم‌افزار و مدیریت patch را انجام می‌دهد. این امکان بار روی دوش کارمندان IT را کمتر می‌کند.

دسترسی: از آنجا که برنامه‌های کاربردی SaaS از طریق اینترنت ارائه می‌شوند، کاربران می‌توانند از هر دستگاه متصل به اینترنت فعال و در هر محلی به آنها دسترسی داشته باشند.

معایب مدل SaaS

اما این مدل توزیع نرم‌افزار چند عیب بالقوه هم دارد. شرکت‌های کسب و کار باید برای ارائه نرم‌افزار، اجرای آن، پیگیری و گزارش صدور صورت حساب دقیق و تسهیل یک محیط امن برای داده‌های کسب و کار خود به فروشندگان خارجی تکیه کنند. ارائه دهندگانی که با اختلال در سرویس مواجه می‌شوند، یا تغییرات ناخواسته‌ای در ارائه خدمات اعمال می‌کنند و یا یک نقض امنیتی یا هر مسئله دیگری را تجربه می‌کنند، ممکن است تأثیر زیادی بر کاربرد خدمات SaaS آنها توسط مشتریان ایجاد شود. به عنوان یک نتیجه، کاربران باید تضمین سطح خدمات (service-level agreement یا SLA) ارائه‌دهنده SaaS خود را کاملاً درک کنند و مطمئن شوند که آن اجرا شده است.

سازمان‌ها می‌توانند با استفاده از رابط‌های برنامه‌نویسی کاربردی (API)، برنامه‌های کاربردی SaaS را با دیگر نرم‌افزارها کامل کنند. برای مثال، یک شرکت کسب و کار می‌تواند ابزارهای نرم‌افزاری خود را بنویسد و از رابط‌های برنامه‌نویسی ارائه‌دهنده SaaS برای ادغام این ابزارها با SaaS ارائه شده، استفاده کنند.

برنامه‌های کاربردی SaaS برای فن‌آوری‌های کسب و کار عمومی، مانند ایمیل، مدیریت فروش، مدیریت ارتباط با مشتری (CRM)، مدیریت مالی، مدیریت منابع انسانی، صورت حساب‌نویسی و سرویس‌های تعاملی (مثل پیامک و …) وجود دارد. پیشرو ارائه‌دهندگان SaaS شامل Salesforce ، Oracle، SAP، Intuit و Microsoft هستند.

منبع:

وب‌سایت techtarget

گردآوری: لیمزایران